Dla wielu substancji odżywczych, w tym cynku, wyznaczone zostały nie tylko zalecane dzienne ilości, jakie powinniśmy dostarczać, ale również górne tolerowane zakresy poziomu spożycia. Mimo że z pewnymi nadmiarami tych związków organizm zdrowy poradzi sobie, po prostu je wydalając, to najczęściej trzymanie się zaleceń producenta danego preparatu [...]
[...] okres całkowitej przerwy (1 - 2-tygodniowy). Świąteczne treningi osób początkujących Osoby początkujące nie muszą zbytnio przejmować się świąteczną przerwą od treningów. O ile ostatnie tygodnie zostały sumiennie przepracowane zgodnie z planem, to odpoczynek w czasie Świąt jest czymś wręcz wskazanym. Porzucenie treningów na kilka dni może pomóc [...]
Oferta produktów dla wegan staje się coraz szersza. O ile z dawnych lat większość z nas pamięta pewnie paczki pełne czegoś, co przypominało wysuszoną gąbkę, a co nazwane było kotletem sojowym, tak dziś idąc do sklepu, możemy przebierać do woli. Możesz kupić roślinne kotlety mielone, panierowane, różne rodzaje kiełbasek, wegańskie plastry [...]
[...] wysiłek wybierzesz w treningu mającym na celu utylizację tkanki tłuszczowej. Nie musi być to praca jednostajna, o niskiej intensywności. W ostatecznym rozrachunku liczy się, ile wydatkujesz energii, a ćwiczenia w rodzaju burpees są w stanie wyczerpać ostatnie zasoby energii w ustroju. Przysiad, wyrzut nóg, pompka - zaangażowane mięśnie Mięśnie [...]
[...] znany zawodnik Nick Walker pokazał, jak wyglądał kiedyś, podczas swojego pierwszego występu na scenie i jak wygląda teraz. Naprawdę jesteśmy w szoku! Nie napisał dokładnie, ile lat dzieli te zdjęcia, ale można przypuszczać, że około dziesięciu, może więcej. Walker z pewnością może być inspiracją dla tych, co twierdzą, że się nie da. „Wszyscy [...]
Badania opublikowane w czasopiśmie Medicine & Science pokazują, że dużo mniej wymagające dla naszego układu ruchu jest spędzanie czasu, w pozycji stojąc, niż w przypadku siedzenia. Jest to ważne zagadnienie, którym powinni się zainteresować pracownicy biurowi spędzający po 8 h dziennie w pozycji siedzącej. Podsumowanie Obalić więc można mit, [...]
[...] posiada szereg mechanizmów chroniących przed czynnikami zewnętrznymi, które zazwyczaj nie są widoczne gołym okiem, jednak mogą wywołać spustoszenie w obrębie wielu tkanek. O ile przed zbliżającym się wściekłym zwierzęciem czy napastnikiem chroni nas układ nerwowy i mięśnie, tak w przypadku mikroorganizmów, czy też toksyn i zanieczyszczeń ochronę [...]
O ile w historycznym ujęciu suplementy diety miały tylko wzbogacać codzienne jadłospisy w podstawowe, niezbędne substancje odżywcze, których nie da się wytworzyć na drodze przemian biochemicznych i fizjologicznych w organizmie, tak z biegiem czasu grupa tych preparatów mocno ewoluowała i poszerzyła się o związki o konkretnych funkcjach [...]
[...] jeszcze nic nie musi oznaczać, stanie się bardziej znaczący w perspektywie kolejnych 5-10 lat. Referencje: Oliver A. Leach; Gijs I. van Boxel; Choroby wewnętrzne Oren Rom i in. Smoking cessation-related weight gain—beneficial effects on muscle mass, strength and bone health https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/add.12761
O ile nie jesteś zagorzałym fanem niskich temperatur, zima może okazać się trudnym okresem (jak dla większości z nas). Grudzień jest miesiącem, w którym człowiek ma sporo na głowie. Święta, realizacja obowiązków z nimi związanymi, planowanie sylwestra, później następują miesiące zimne i nieprzyjemne.
Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór cynku dotyka około jednej trzeciej światowej populacji i jest odpowiedzialny za około 16 procent infekcji dolnych dróg oddechowych, 18 procent malarii i 10 procent chorób, przy których występuje biegunka. Podsumowanie Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym dla naszego zdrowia. Zarówno jego niedobory, [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.
Sportowcy bardzo często borykają się z różnego rodzaju deficytami pokarmowymi, dotyczy to nawet tak fundamentalnej sprawy, jak ilość spożywanych kalorii! Jednak najczęściej spotykać możemy niedobory w ilości spożywanych mikroelementów. Co utrudnia wchłanianie żelaza Przy utrudnieniach związanych ze wchłanianiem żelaza nie można również [...]
[...] najcenniejszym pokarmem, to obecnie ustępują pierwszeństwa produktom najszybszym i najprostszym w obróbce kulinarnej, czyli np. mięsu mielonemu wieprzowemu i wołowemu, czy filetom drobiowym. Prawdopodobnie jest tak od momentu, w którym sieci fast-foodowe rozpoczęły globalną ekspansję i chcąc utrzymać jednolitą jakość w każdej pojedynczej [...]
[...] inne działanie wykazują poliole, czyli alkohole wielowodorotlenowe o właściwościach słodzących, które nie są w pełni trawione, w związku z czym nie dostarczają tylu kalorii, ile standardowe węglowodany. Mają niski indeks glikemiczny oraz stymulują produkcję metabolitów mikrobioty jelitowej, które stanowią ważny element układów: pokarmowego, [...]
Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących. Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]
Przed i podczas miesiączki spotyka nas cały wachlarz różnych dolegliwości. Wahania nastroju, bóle brzucha, a czasem wahania wagi. Niezależnie od tego, czy czujesz się wtedy tylko trochę wzdęta, czy nagle nie możesz dopiąć spodni, to z pewnością nie czujesz się komfortowo. Podsumowanie Przyrost masy ciała podczas miesiączki jest normalny i nie ma [...]
Dieta ze stosunkowo dużą ilością witaminy B3, chroni przed chorobą Alzheimera. Witaminę tę znajdziemy w takich produktach, jak kurczak, orzeszki ziemne czy tuńczyk. Teoria ta pochodzi z badania epidemiologicznego z 2013 roku, wykonanego przez amerykańskich naukowców z Rush Institute for Healthy Aging. Zostało ono opublikowane w Journal of [...]
Dla wielu ludzi słowo dieta kojarzy się z odchudzaniem i restrykcyjnym modelem żywienia, którego celem jest obniżenie masy ciała. Jednak definicja diety jest dużo szersza, gdyż dotyczy ona nie tylko osób kształtujących sylwetkę, ale również osób pragnących przytyć, chorujących lub z ograniczeniami żywieniowymi. Definicja mówi: „Dieta to specjalny [...]
[...] spożycia, ale również uczestniczy w kształtowaniu lekkiej konsystencji oraz korzystnego smaku, zapachu oraz koloru. Produkty z orzeszków ziemnych w diecie Orzeszki ziemne, o ile nie są spożywane pod postacią soloną, mogą stanowić cenny element diety. Popularność kremów z arachidów, czy wysokobiałkowych, pozbawionych znacznej części tłuszczu [...]